pl en

醸し人九平次 KAMOSHIBITO KUHEIJI

sake browar BANJO JOZO (NAGOYA, AICHI, JAPONIA)

 

Kuheiji jest jednym z najpopularniejszych sake wysokiej klasy na całym świecie. Browar prowadzi Kuheiji Kuno, będący piętnastym prezesem Banjo Jozo. Nazwa „Kuheiji” jest przekazywana z pokolenia na pokolenie przez 300 lat. Banjo Jozo został założony w 1647 r. w mieście Nagoya (Prefektura Aichi). W okresie japońskiego powojennego cudu gospodarczego masowo warzono tu podrzędne sake dla dużych firm, skupiając się na ilości i szybkości. Jednak od 1996 roku browar zaczął warzyć sake w ograniczonych ilościach, aby móc bardziej skoncentrować się na jego jakości. Obecnie browarnia produkuje wyłącznie sake premium z rodzaju Junmai-Daiginjo.

Kuheiji wkracza teraz też na rynek paryski, gdzie zyskał uznanie i sławę, ze względu na subtelnie dopracowany i delikatny smak. Niektóre z najlepszych francuskich restauracji mających gwiazdy MICHELINa, serwują już Kuheiji w swoim menu.

Jest browarem, który dziś stoi na czele innych, a jego prezesa ludzie nazywają geniuszem.

 

 

KUHEIJI “EAU DU DESIR"

browar: Kiheiji

Sake najwyższej jakości (JUNMAI DAIGINJO) wykonane z wysokiej jakości ryżu o nazwie YAMADA NISHIKI, który z...

Szczegóły

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji na temat polityki dostępne w zakładce Polityka Bezpieczeństwa.

Akceptuję pliki cookies z tej witryny