pl en

Nasz CEO

Przedstawiamy Pana Norihiko Sakamoto, założyciela HIKO SAKE, który jest jednym z najlepszych japońskich ekspertów od alkoholu.

Urodził się w Hyogo, największym japońskim mieście browarniczym. Od młodych lat bardzo lubił zaglądać do ekskluzywnych restauracji aby kosztować i podziwiać kunszt lokalnych restauratorów. Kiedy był studentem, zaczął się interesować napojami alkoholowymi. Początkowo były to alkohole europejskie, takim jak szkocka whisky, czy następnie piwem belgijskim i winem. Później postanowił na poważnie zostać ekspertem od alkoholu i porzucił naukę w wieku 21 lat, aby zostać sommelierem, ekspertem od wina.

Po ciężkim i rygorystycznym okresie szkoleniowym, gdy miał 25 lat, zdobył kwalifikację sommeliera. Od tego czasu pracował jako sommelier w najlepszych restauracjach i hotelach w Tokio i Singapurze oraz jako wykładowca szkoły wina. Jest jednym z tych sommelierów, którzy mieli okazję serwować najlepsze i najbardziej znane wina na świecie.

Mając w planach rozpoczęcie swojej działalności pod marką HIKO SAKE, w 2018 roku zostawił dotychczasowe zajęcia i wyruszył w roczną podróż po całej Japonii, by odnaleźć producentów najlepszych alkoholi. W tym czasie doświadczył także różnych technik warzenia sake w japońskich browarach. Warto zaznaczyć, że japońscy browarnicy sake niechętnie rozpoczynają współpracę z innymi firmami, tym bardziej, gdy chodzi o eksport poza kontynent azjatycki.

Dzięki jego pasji, karierze i zdobytej wiedzy, najwięksi browarnicy przychylnie spojrzeli na jego propozycję współpracy. Tak więc nasza oferta obejmuje produkty uznane jako najlepsze marki w Japonii. Pan Norihiko Sakamoto posiada także najbardziej prestiżową kwalifikację sake w Japonii - „KOKUSAI KIKISAKESHI 国際唎酒師”, a także jest ekspertem w sprawach sake i shochu.

W 2019 r. przeprowadził się do Warszawy, i we wrześniu tego samego roku założył firmę HIKOEMON Sp. z o.o. W marcu 2020 roku rozpoczął sprzedaż starannie wyselekcjonowanych japońskich trunków, kryjących się za marką HIKO SAKE. Od tego momentu, pragniemy dystrybuować w Polsce najlepszej jakości alkohole japońskie, a także przekazywać zdobytą przez siebie wiedzę.

 

[PROFIL]
NORIHIKO SAKAMOTO
Urodzony 7 lipca 1984 r. Hyogo, Japonia
Zainteresowania: Ceremonia herbaty (Urasenke), Ikebana (Styl Ohara), Gotowanie

 

Główna kariera (Miejsce pracy)

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji na temat polityki dostępne w zakładce Polityka Bezpieczeństwa.

Akceptuję pliki cookies z tej witryny