
KAZE NO MORI “Alpha type 3”
„Kaze no Mori” to znana marka sake klasy super premium, która jest niezwykle trudna do zdobycia. Mimo, że browarnia tworząc Kaze no Mori głównie tworzy niepasteryzowaną wersję tego sake, jednak ta wersja „ALPHER TYPE 3” która jest przeznaczona na eksport jest pasteryzowana.
„Namazake” jest to świeże i nie pasteryzowane sake. Ze względu na krótki termin przydatności do spożycia i potrzebę przechowywania w niskich temperaturach nie jest ono eksportowana za granice. Kaze no Mori ALPHER TYPE 3 jest bez wątpienia najbardziej zbliżony w smaku do Namazake. Do którego wytworzenia użyto ryżu o najwyższym stopniu polerowania Junmai Daiginjo. Smak tego trunku jest niezwykle świeży i odrobinę zbliżony do posmaku melona lub gruszki. W Japonii jest tak popularny, że natychmiast znika z półek przez co uważany jest za towar trudno dostępny.
Jest dobrym dodatkiem do potraw kuchni japońskiej takich jak: surowe warzywa, ryby, owoce itp. Pasuje też do zimnych przekąsek takich jak sushi czy sashimi. Rzecz jasna równie dobrze współgra ze smakami kuchni włoskiej czy francuskiej.
Rodzaj (stopień polerowania ryżu) | Junmai Daiginjo (50%) |
Gatunek ryżu | Akitsuho (Nara) |
SMV / Rodzaj | - / Półsłodkie |
Alkochol | 14% |
Objętość | 720 ml |