pl en

What is SHŌCHŪ ?

Czy znacie SHŌCHŪ?

Jest to rodzaj destylowanego alkoholu japońskiego. Tu ciekawostka: o Japończykach myśli się, że piją głównie SAKE, jednak w rzeczywistości jest inaczej.  W Japonii tak naprawdę spożywa się więcej SHŌCHŪ, a sake zachowywane jest na specjalne okazje.

Istnieje wiele rodzajów shōchū, które tworzone są z różnych składników, takich jak ryż, bataty, jęczmień czy brązowy cukier.  W ostatnich latach na popularności zyskała też whisky typu shōchū. Shōchū można cieszyć się na wiele różnych sposobów: można na przykład dodać kilka plasterków cytryny, ogórka, albo zmieszać z zimną zieloną herbatą. Polacamy byś znalazł swoje ulubione shōchū i ulubiony sposób jego picia i cieszył się zdrowym i przyjemnym shōchū.

 

Surowce do produkcji Shōchū

Do produkcji Shōchū używa się różnych surowców. W zależności od wybranego surowca zyskuje się różne walory smakowe. Podstawowe surowce dzieli się na trzy rodzaje: jęczmień, słodkie ziemniaki i ryż. Poza tym używany jest też brązowy cukier, shiso, soba i kasztany.

Jęczmień
Shōchū z jęczmienia jest podstawowym shōchū dla Japończyków. Jest dobrze zbilansowane i można je pić na różne sposoby. Można je pić z kostkami lodu, rozcieńczone wodą, zieloną herbatą lub herbatą oolong, dodać cytrynę i wodę sodową. Można cieszyć się napojami na bazie tego shōchū przygotowanymi na wiele sposobów.

Słodki ziemniak
Imo shōchū cenione jest głównie u koneserów trunku. Dla osób dopiero poznających walory shōchū może być mało przystępne z powodu silnego aromatu. Najpopularniejszą metodą picia jest picie z kostkami lodu.

Ryż
Shōchū z ryżu cechuje duża delikatność trunku. Jest to popularne shōchū dla miłośników sake. Zalecany sposób picia to albo na czysto, albo z kostkami lodu albo na ciepło. (temperatura do 40 stopni Celsjusza). Jest bardzo smaczne np. po dodaniu plasterków ogórka.

 

Metody destylacji Shōchū

Destylację Shōchū można z grubsza podzielić na dwa typy.

Destylacja ciągła
Metoda destylacji stosowana do niedrogiego shōchū. Kilkakrotna destylacja na raz pozwala na szybkie wytworzenie wysokoprocentowego alkoholu, ale zanika przez to wyraźny smak surowca.

Destylacja pojedyncza
Metoda destylacji stosowana w przypadku shōchū premium (oryginalne shōchū). Destylowane jest ono tylko raz, aby w pełni zachować smak surowca.

Istnieją dwa rodzaje metod produkcji wysokiej jakości shōchū (prawdziwego shōchū premium). Destylacja próżniowa i destylacja atmosferyczna. Nawet jeśli ten sam surowiec zostanie użyty do produkcji shōchū, smak będzie się różnił w zależności od metody destylacji.

Destylacja próżniowa
Metoda redukcji powietrza w destylatorze i destylacja w niskiej temperaturze (45-55 stopni). Otrzymany będzie delikatny i elegancki smak shōchū.

Destylacja pod normalnym ciśnieniem, atmosferyczna
Metoda destylacji w temperaturze 90–100 stopni odziedziczona z czasów starożytnych. Dobrze wydobywa smak surowców i tworzy shōchū o mocnym smaku i aromacie.

 

Dojrzewanie Shōchū

Dojrzewanie w naczyniu ceramicznym
Jest to metoda leżakowania w garnku ceramicznym wykonanym zgodnie z tajnikami tradycyjnej japońskiej ceramiki. To najbardziej tradycyjna metoda dojrzewania. Trunek zyskuje wyjątkowy posmak, który z upływem czasu łagodnieje.

Dojrzewanie w beczkach dębowych
Jest to metoda, która w ostatnich latach zyskuje na popularności.
Shōchū typu whisky dojrzewające w dębowych beczkach stało się bardzo popularne. Ma to związek z wysoko ocenianą na całym świecie jakością japońskiego whisky, które również w takich beczkach dojrzewa. W szczególności beczki z dębu z wyspy Hokkaido o nazwie „MIZUNARA” stały symbolem japońskiej whisky wysokiej klasy i przyciągają światową uwagę.

 

Shōchū w kuchni

„ Shōchū” to jedyny destylowany trunek na świecie, którym można się delektować do posiłków.

Jednym z powodów, dla których wielu Japończyków pije więcej shōchū niż sake, jest to, że bardzo dobrze komponuje się z każdym jedzeniem. Japońskie sake ma bardzo delikatny smak, dlatego głównie dobrze komponuje się z delikatnymi potrawami. Shōchū dobrze komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i mocno przyprawionymi potrawami.  Ponieważ shōchū pasuje do każdej potrawy, można się nim cieszyć również jedząc potrawy kuchni innych krajów niż Japonia.

 

Shōchū a zdrowie

Wielu Japończyków uważa shōchū za „zdrowe”. Powodem jest to, że shōchū jest alkoholem destylowanym i nie zawiera cukru. A Japończycy, którzy są nastawieni na jeszcze zdrowsze odżywianie, będą chętnie pić shochu wymieszane z zieloną herbatą.

Kolejną ważną cechą shōchū jest mniejsze prawdopodobieństwo wywołania kaca!

Gorąco polacamy byś znalazł swoje ulubione shōchū i ulubiony sposób jego picia i cieszył się zdrowym i przyjemnym shōchū!!!

 

Our site uses cookies. If you do not agree with our policy of cookies, you can disable cookies files in your browser. Continuing browsing the site without changing the settings means that you agree with our privacy policy.

I accept cookies files from this website